Contact by mail

18. juni 2019

Arkitektur-og designhøgskolen i front på nettverk

I sitt nye nettverk har Arkitektur-og designhøgskolen (AHO) tatt i bruk flere nyvinninger. De er nå i front når det kommer til moderne nettverksløsninger for utdanningsinstitusjoner.

De hadde et gammelt og tregt nettverk, som nå er oppgradert med moderne nettverksløsninger, med tilgangsstyring basert på autentisering og maskinlæring. Hele løsningen var ferdig implementert i april 2019.

– Vi har skiftet ut alle nettverkskomponenter og tenkt helt nytt i forhold til hvordan vi drifter nettet vårt. Det har også vært viktig for oss å ta i bruk ny teknologi som håndterer flere brukere og flere IoT-enheter på en effektiv og sikker måte, sier digitaliserings-og IKT-teamleder ved Arkitektur-og designhøgskolen i Oslo, Frode Gether-Rønning.

Kreative og dynamiske brukere

Studentene ved Arkitektur-og designhøyskolen blir utfordret til å være kreative og nytenkende. De bruker ulike typer klienter, økende antall skytjenester og de er mer mobile i sin arbeidshverdag.

– Det er derfor viktig for oss å kunne tilby et nettverk som gir avtalt kvalitet uavhengig av hvor studentene befinner seg, hvilken type enhet de bruker og hvordan de kobler seg på nettverket. Samtidig må vi ivareta sikkerheten, sier Gether-Rønning.

Oppgradert løsning fra verdensledende aktør

NetNordic har levert løsningen med utstyr fra Aruba, som er verdens ledende aktør på nettverksløsninger for utdanningsinstitusjoner.

Hele løsningen med kontrollere, svitsjer, nettverk, kvalitetssensorer og ClearPass tilgangsstyring er levert fra Aruba. ClearPass muliggjør en unik tilgangskontroll basert på autentisering og maskinlæring.

– For å ivareta fleksibilitet og sikkerhet, har vi lagt på autentisering for alle brukere, med en automatisk rollebasert tilgang. Dette gjelder for alle typer klienter, uavhengig av om de kobler seg på det trådløse eller det kablede nettverket, sier løsningsarkitekt Lars Tefrum fra NetNordic.

Bruker maskinlæring for å gjenkjenne enheter

Løsningen for tilgangskontroll kjenner igjen klienter ut fra forhåndsdefinerte brukeridentiteter, type enheter, lokasjon ved tilkobling eller tidspunkt for oppkobling.
Løsningen bruker maskinlæring for å gjenkjenne hvilken type enhet som kobler seg til.

– Før måtte vi selv konfigurere hvilke porter i det faste nettet som skulle ha forskjellige tilganger. Dette gjøres nå automatisk gjennom ClearPass, sier Gether-Rønning.

Vi har også full kontroll på hvem som får tilgang til utstyr som blir brukt til streaming i undervisningen, som for eksempel medie-og opptaksutstyr.

– Brukere som ikke er autentisert og som kobler seg på tilfeldig, får minimums gjestetilgang, sier Gether-Rønning.

Sensorer som tester kvaliteten på nettverket

For å ha kontroll på hvordan brukerne opplever nettverket, har NetNordic implementert sensorer som kontinuerlig tester kritiske tjenester og rapporterer om utfordringer med nettverket. Dette gjør det mulig å identifisere problemer, og sette i gang tiltak før brukerne merker noe.

– I en undervisningshverdag med utstrakt bruk av skybaserte tjenester, er dette et viktig tiltak for å sikre tilfredsstillende opplevelser for brukerne. Dette er spesielt viktig under digitale eksamener og via læringsplattformen til AHO, der det er avgjørende at enkelte tjenester er tilgjengelig med avtalt kvalitet, og at dette kan dokumenteres i ettertid, sier løsningsarkitekt i NetNordic, Lars Tefrum.

Nå har Arkitektur-og designhøgskolen et kraftigere og bedre nettverk, samtidig som de har full kontroll på alle enheter og brukere. Og nå ønsker de at flere følger i deres fotspor.

– Vi er svært fornøyde. Eneste ulempen jeg kan komme på, er at vi nesten ligger litt for mye i forkant. Vi merker at det ikke er så mange i sektoren som har den rollebaserte tankegangen. Men det kommer nok snart, avslutter digitaliserings-og IKT-teamleder ved Arkitektur-og designhøgskolen i Oslo, Frode Gether-Rønning.