Contact by mail

Vet du hva phishing er?

Sikkerhet

22. mars 2023


Visste du at over 70% av den norske befolkning har
blitt utsatt for phishing i 2020?

kilde: digi.no

Hva er phishing?

Phishing (nettfisking) er en form for svindel og sosial manipulering hvor en hacker eller nettkriminell forsøker å lure deg til å utføre en handling, eller ved å gi fra deg sensitiv informasjon som passord, kredittkortnummer, bankkontoinformasjon eller andre konfidensielle data. Dette gjøres ved å late som om de er en pålitelig kilde ved for eksempel å sende en e-post, hvor du må klikke på en lenke eller betale en falsk regning. Via dette vedlegg kan det installeres en skadevare, for eksempel «ransomware», som da kan spre seg videre til andre datamaskiner i samme nettverk.

Cyber Security

Mange blir overrasket over hvor eksponert systemer og infrastruktur er mot internett. Disse er lett tilgjengelig for hackere! Vet du hvordan dette er for deg? 

For mange er det en stor overraskelse at informasjon om systemer og sårbarheter er lett tilgjengelig for hackere. Hvordan er dette for din bedrift?  

Det finnes flere forskjellige former for Phishing!

Phishing-angrep kan skje via e-post, tekstmeldinger, falske nettsider eller til og med telefonanrop. Her er noen vanlige teknikker som svindlere bruker i phishing:
* E-postphishing: Ofrene mottar en e-post som later til å komme fra en kjent organisasjon, og de blir bedt om å klikke på en lenke for å logge seg inn på en falsk nettside, hvor de oppgir personlige opplysninger.
* Smishing: Dette er en variant av phishing som skjer via tekstmeldinger. Ofrene mottar en tekstmelding som ber dem om å besøke en lenke eller ringe et telefonnummer for å oppdatere informasjonen sin.
* Spear-phishing: Svindlere målretter en bestemt person eller organisasjon ved å bruke informasjon de har samlet om målet for å gjøre phishing-angrepet mer troverdig.
* Pharming: Dette er når angriperne omdirigerer ofrenes nettlesing til en falsk nettside, selv om de skriver inn den riktige nettadressen. Dette gjør det vanskelig for ofrene å oppdage at de er på en falsk side.

Phishing er en alvorlig trussel for personvern og sikkerhet på nettet. Det er viktig å være oppmerksom og forsiktig når du mottar uventede meldinger som ber om personlige opplysninger. Du bør alltid bekrefte avsenderens ekthet før du gir ut sensitiv informasjon, og bruke sikre metoder for innlogging og dataoverføring når du jobber med nettbaserte tjenester.


Hvordan kan du unngå Phishing?

For å unngå phishing-angrep er det viktig å være oppmerksom og følge noen grunnleggende retningslinjer for å beskytte deg selv og dine personlige opplysninger. Her er noen trinn du kan ta for å redusere risikoen for å falle offer for phishing:

NetNordic og Skysikkerhet
  1. Vær skeptisk: Vær kritisk til uventede e-poster, tekstmeldinger og meldinger på sosiale medier som ber om personlige opplysninger, passord eller økonomisk informasjon. Svindlere prøver ofte å skape en følelse av nød eller haste, så tenk to ganger før du reagerer.
  2. Kontroller avsenderen: Sjekk nøye avsenderens e-postadresse eller telefonnummer. Pass på at de er fra en pålitelig kilde. Men husk at noen phishing-e-poster kan se ut til å komme fra kjente avsenderadresser, så ikke stol bare på dette.
  3. Bruk tofaktorautentisering (2FA): Aktiver tofaktorautentisering der det er mulig. Dette gir en ekstra sikkerhetsbarriere ved å kreve at du oppgir en ekstra verifiseringskode i tillegg til passordet ditt for å logge deg på kontoer.
  4. Sjekk nettadressen: Før du klikker på lenker i e-poster eller tekstmeldinger, sveip markøren over lenken (uten å klikke på den) for å se hvor den fører deg. Pass på at nettadressen samsvarer med det du forventer. Vær spesielt oppmerksom på avvikende stavemåte eller ekstra tegn i nettadressen.
  5. Ikke oppgi personlige opplysninger: Aldri gi ut sensitive opplysninger som passord, kredittkortinformasjon eller bankdetaljer via e-post eller meldinger. Legitime organisasjoner vil vanligvis aldri be om slike opplysninger via e-post.
  6. Hold programvaren oppdatert: Oppdater operativsystemet, nettleseren og sikkerhetsprogramvaren din regelmessig. Dette hjelper med å tette sikkerhetshull som kan utnyttes av svindlere.
  7. Bruk pålitelige sikkerhetsverktøy: Installer og oppdater antivirusprogramvare og anti-phishing-utvidelser for nettleseren din.
  8. Opplæring: Gi deg selv og dine nærmeste opplæring om farene ved phishing. Jo mer bevissthet du har om trusler, desto bedre rustet er du til å unngå dem.
  9. Rapporter phishing: Hvis du mottar en mistenkelig melding, rapporter den til tjenesteleverandøren (for eksempel e-postleverandøren) og til rettshåndhevelsesmyndigheter hvis nødvendig.
  10. Bruk sikre nettverk: Unngå å gi ut personlige opplysninger mens du er tilkoblet åpne eller usikrede Wi-Fi-nettverk.


Husk at phishing-taktikk stadig utvikles, og svindlere blir stadig mer utspekulerte. Å være årvåken og følge beste praksis for sikkerhet på nettet er avgjørende for å beskytte dine personlige opplysninger og din økonomi.

Våre sikkerhetsrådgivere i NetNordic har lang og bred erfaring inne IT-sikkerhet.

Les om e-postsikkerhet her!

Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat om du vil sikre at du har et godt cyberforsvar til din bedrift.

Les også om våre IT-sikkerhets løsninger her.

 

Siste innhold - Sikkerhet