Contact by mail

Hva er endepunkt sikkerhet..

Cybersikkerhet

26. juni 2023


..og hvordan holde seg proaktiv på den moderne arbeidsplassen!

Endepunkter er alle enhetene som er koblet til nettverket ditt. Inkludert alle typer enheter, fra stasjonære datamaskiner til lydenheter og alt imellom.  Nettkriminelle blir mer sofistikerte når det gjelder å finne individuelle endepunkts sårbarheter å omgå, noe som gjør endepunktbeskyttelse viktigere nå enn noen gang. 

Hvordan den moderne arbeidsplassen inviterer til nye sikkerhetssårbarheter for endepunkter 

Ansattes fleksibilitet og hybride arbeidsmiljøer inviterer også til nye sikkerhetshull. Med arbeidsgivere som omfavner BYOD-trenden, åpner det seg ubevisst opp for sikkerhetssårbarheter i nettverket. For å underbygge dette kan dere finne noen datapunkter: 

Hvordan fungerer endepunktsikkerhet? 

Et sikkert endepunktsystem beskytter dataene og arbeidsflyten knyttet til hver enhet som er koblet til organisasjonens nettverk. Applikasjonen gjør det mulig for brukere å sammenligne filer hentet fra en Internett-tilkobling i skyen med en stadig voksende database som inneholder trusselinformasjon. Sikkerhetsløsninger for endepunkt muliggjør at IT avdelingen kan sentraliserte administrasjonskonsoller installert på nettverk og servere for å administrere sikkerheten til alle tilkoblede enheter. Klientapplikasjoner kan kjøres på alle endepunkter eksternt så vel som direkte. 


Hva er vanlige endepunkts angrep? 

Det er noen få vanlige endepunktsangrepstaktikker som nettkriminelle bruker. Her er noen av de vanligste i år. 

Malware 

Malware, ellers kjent som skadelig programvare. Det er et overordnet begrep for å beskrive ethvert program eller applikasjon som kan skade nettverkssystemer. Fiendtlig, påtrengende skadelig programvare invaderer med vilje systemer for å ta kontroll over nettverksendepunkter og forstyrre normale systemoperasjoner. Skadelig programvare er utbredt og kan brukes til å ta systemer som gisler eller stjele verdifull data. 

Sjekk disse koblingene for mer detaljert informasjon:

Ransomware 

Løsepengevirus er en spesifikk type skadelig programvare som tar sikte på å ta systemer som gisler, truer med å frigi sensitive data eller blokkere systemtilgang til løsepenger er betalt. Noen enkle løsepengeprogrammer vil ikke skade noen filer permanent, men kryptoviral utpressing er mer lukrativt. Dette innebærer å true med å frigi informasjon og systematisk skade verdifulle data jo lenger offeret venter med å betale.  

Ransomware spres vanligvis gjennom phishing e-poster som inneholder ondsinnede vedlegg eller gjennom det som kalles drive-by-nedlasting. Det er når en bruker ubevisst går til et infisert nettsted og skadevare installeres uten brukerens viten. Nettkriminelle blir stadig mer sofistikerte når det gjelder å tiltrekke folk til infiserte nettsteder, spesielt med mobile enheter via SMS.  

Remote Desktop Protocol (RDP) er også et attraktivt mål for ransomware-angrep. Angripere hacker nettverk for å få tilgang til RDP-servere og når de først er inne, har de lyktes. Når offerets nettverk er infiltrert, kan tilgang selges til ondsinnede aktører, eller løsepengevare kan distribueres direkte. Denne angrepstypen krever bare en bærbar datamaskin og internettilgang, så kostnadene er mye lavere enn tradisjonelle phishing-angrep.  

Patching og oppdateringer 

80 % av vellykkede brudd er nye eller ukjente zero-day-angrep. Disse angrepene involverer nye eller utviklede malware-varianter som infiltrerer et system med ukjente eller utnyttbare utilslørte sårbarheter. «Zero-day» er et bredt begrep som beskriver nylig oppdagede sikkerhetssårbarheter som hackere kan bruke til å angripe systemer. Begrepet «zero-day» refererer til det at leverandøren eller utvikleren nettopp har lært om feilen, noe som betyr at de har «null dager» på å fikse den. Et zero-day angrep finner sted når hackere utnytter feilen før utviklerne har en sjanse til å løse den. 

Det tar i gjennomsnitt 80 dager å inneholde et datainnbrudd og den gjennomsnittlige livssyklusen for et ondsinnet eller kriminelt angrep i 2022 var hele 315 dager.  

Når et brudd er identifisert, kan det være ekstremt kostbart å patche sårbarheter og oppdatere systemer for å forhindre fremtidige lignende brudd. Patching-programvare retter opp feil i datakode. Slik at de kan sikre nettverk mot brudd og kan være dyrt avhengig av programvaren du kjører i nettverket.  

Endepunkt sikkerhet vs. brannmur sikkerhet 

En brannmur er et internettsikkerhetssystem for å forhindre og kontrollere informasjonsflyten mellom datamaskiner.  Brannmurer muliggjør også overvåking av både utgående og inngående kommunikasjon. 

Sikre endepunkter sikrer dataene på en individuell enhet og sikrer at alle brukerne kan spores. Vanligvis er en brannmur perfekt for virksomheter der ansatte jobber i samme bygning og logger på samme nettverk. 

Men med flere ansatte som jobber hjemmefra, er brannmuren ikke lenger effektiv. Dette resulterer i sikkerhetsutfordringer på de enkelte enheter. Derfor er endepunktsikkerhetstiltak mer effektive. De kan jobbe i skyen og sikre nettverksendepunkter med kryptering og flertrinns-autentisering når brukere kobler til enhetene sine. 


Hvorfor endepunktbeskyttelse er viktig for virksomheten din 

Som nevnt påvirket overgangen til eksterne og hybride arbeidsmodeller IT-infrastrukturen til bedrifter. Dette ved å flytte bedriftens endepunkter ut av bedriftens nettverk og forskyve endepunktperimeteren. Endepunktteknologi er i økende grad den primære beskyttelsen for selskaper mot cybertrusler. Cyberangripere vet at personlige enheter generelt er mer sårbare for trusler. Derfor bruker de dem, som måter å få tilgang til sentrale nettverk.  

Mens mange enheter opererer på personlige nettverkssystemer, som hjemmekontor eller offentlige WiFi-oppsett, er de fortsatt inngangsporter til hovedsystemet. Hvis en personlig endepunktenhet ikke er riktig beskyttet, kan det være det perfekte alternativet for skadelig programvare å infiltrere hovednettverket gjennom VPN-tilkoblinger eller phishing-angrep.  

Mobile enheter er absolutt de mest sårbare. Selv om ansatte kan ha dedikerte arbeidsmobilenheter, kan de fortsatt bruke personlige enheter for å logge på offisielle kontoer og koble til nettverk utenfor det stabile sentrale nettverket. Ansatte som har bedriftsutstedte datamaskiner eller smarttelefoner, og som bruker disse enhetene til å koble til ustabile nettverk, som på en kafé eller ved å bruke en venns mobile hotspot, er dataene stadig mer sårbare. 

I følge Ponemon Institute-undersøkelsesresultater anser 55 % av sikkerhets-fagfolk smarttelefoner blant sine mest sårbare endepunkter. 50 % anså bærbare datamaskiner som spesielt sårbare, 24 % betraktet nettbrett, og 48 % svarte med andre mobile enheter. Bare 34% anså stasjonære datamaskiner for å være blant deres mest sårbare endepunkter.  

Ifølge IBM koster gjennomsnittlig datainnbrudd 4,27 millioner dollar. Ransomware-angrep og ondsinnede angrep som ødelegger eller destruktivt sletter data koster i gjennomsnitt henholdsvis 4,62 millioner og 4,69 millioner dollar. Kostnaden for et vellykket endepunktangrep har økt fra 7,1 millioner dollar til 8,94 millioner.  

Slik fungerer programvare for endepunktbeskyttelse

Programvare for endepunktbeskyttelse inkluderer løsninger som forhindrer filbaserte malware-angrep, hjelper til med å undersøke og utbedre med patching. Generelt oppdager endepunktsbeskyttelse eventuelle uregelmessigheter i et nettverk som kan innebære ondsinnet aktivitet. Noen mer kjente løsninger inkluderer SentinelOne, McAfee og CrowdStrike, blant andre. 

SentinelOne bruker svært automatiserte endepunkts trussel beskyttelses funksjoner. De forbedrer stadig sin kunstige intelligens ettersom den fortsetter å samarbeide med store selskaper og offentlige etater for å forhindre brudd på endepunktsikkerheten. Sammen med NetNordic gir SentinelOne en neste generasjons endepunktsikkerhetsplattform, som er i stand til å håndtere nye trusler eller helt nye angrepsteknikker.

  

Forbli proaktiv med endepunkts sikkerhetsløsninger

Det er mange alternativer for leverandører av endepunktsikkerhetsløsninger. Det viktige er å ligge i forkant av nettkriminelle. Man må sørge for at nettverket ditt er sikret før dyre brudd ødelegger organisasjonens troverdighet og ødelegger omdømmet ditt.  

Altfor ofte innser organisasjoner at administrasjon av endepunktsikkerhet er en utrettelig jobb som krever mye arbeidskraft. Teamet blir ofte avsporet fra å jobbe med organisasjonens hovedformål. Ved å ta med deg en partner som NetNordic og våre markedsledende endepunkt løsninger, kan du lette byrden og skape et konkurransefortrinn for organisasjonen din. 


Løsningsalternativ 

Dagens endepunkt løsninger kjører på lettvekts agenter og benytter maskinlæring og AI for å oppdage og svare på skadelig programvare og sidebevegelser i nettverket ditt.  

Modulene består i hovedsak av følgende:      

Basis (core) modulen

Basis (core) modulen er moderne antivirus som bruker agentbasert AI og atferdsanalyse for å stoppe skadelig programvare og ondsinnede filer samt filløse angrep. Basis-modulen gjør utbedringsprosessen veldig enkel. I mange tilfeller kreves det bare ett klikk for å løse et problem. En unik funksjon som også er tilgjengelig er muligheten til å rulle tilbake uautoriserte endringer og gjenopprette endepunktdata til pre-angrepsform med bare ett klikk. 

Kontroll inkluderer DLP-funksjoner som USB og enhetskontroll

Jeg kan administrere OS-brannmuren og kontrollere blåtann-enheter. Kontroll har også «rogue device discovery» som skanner de tilknyttede nettverkene for endepunkter som ikke er beskyttet av endepunkts løsningen. 

IoT og Cloud

Dette er ytterligere to moduler i løsningen som ikke er eksplisitt endepunktbeskyttelse, men som likevel hjelper organisasjoners generelle sikkerhetsstilling. IoT gjør noen få agenter per subnett til «voktere» som passivt lytter til nettverket og aktivt kan skanne basert på brukerdefinerte retningslinjer. De kan også hjelpe med å identifisere IoT-enhetene dine for å finne ut hvilke andre enheter de kommuniserer med på nettverket ditt. Når den er identifisert, kan denne løsningen isolere ukjente enheter fra å samhandle med beskyttede enheter.  I tillegg kan Cloud modulen brukes til å utvide EPP/EDR-beskyttelsen til skybeholderne dine. 

Komplett 

Dette er den komplette pakken som gir deg alle modulene, men som også inkluderer tilgang til MDR SOC-teamet. Komplett modulen vil vurdere hver trussel og sørge for at den er løst og dokumentert. Den vil eskalere til sikkerhetsteamet ditt bare når det er nødvendig.

Dersom du er seriøs med nettverks- og endepunkts sikkerheten for deres organisasjon, ta kontakt med NetNordic for å få veiledning og innsikt i løsningen med best passform for deres budsjett og risikoappetitt. 

Skrevet av Trygve Wettestad – Salgsdirektør for store og komplekse kunder innen nettverk og cybersikkerhet hos NetNordic Norway AS

Ta kontakt…

 

Siste innhold - Cybersikkerhet