Autonome nettverk

For å øke sikkerheten må du vite hva som går gjennom nettverket ditt.

Autonome nettverk

Fullstendig autonome (selvlærende og selvstyrende) nettverk er ikke riktig her ennå, men en rekke teknologier for automasjon av mange prosesser knyttet til nettverksdrift er tilgjengelig og kan ha stor effekt på drift av spesielt litt større nettverk.

Her er eksempel på teknologier som er tilgjngengelig i ulik grad fra ulike verktøy for nettverks-administrasjon:

  • Zero-Touch Provisioning (ZTP) – er et uttrykk som I hovedsak benyttes for å automatisere installasjon av nye nettverks-elementer. Prinsippet er at nett-elementene finner sin konfigurasjons-server, melder seg inn, henter ned sin konfigurasjon, og er produksjonssatt fem minutter etter at strøm og nettverkskabel er på plass.
  • Fabric Automation – er et uttrykk som er knyttet til at alle enheter som inngår I en Fabric løsning er selvlærende og selvkonfigurerende når det gjelder topologi forståelse, korteste vei for alle sesjoner, brudd og feil-situasjoner. Det betyr at driftsoppgaver kan utføres på dagtid, fiberbrudd merkes ikke, nye noder kan legges til, osv.
Autonome-nettverk_web_2

Edge Automation

Automation er et uttrykk som dekker automatisering av konfigurasjon av LAN og IP subnett på kantsvitsjer. I prinsippet er kantsvitsjer og WLAN aksesspunkter uten annen konfigurasjon enn at de vet hvor autentiserings-server (NAC) står plassert.

Når en bruker eller IOT så autentiserer seg, får port/SSID tilbake informasjon om nettverket klienten skal kobles til. Dette nettverket hentes så automatisk fra kjernenettet til kantsvitsj og til aktuell klient (eller aksesspinkt) port.

Tilhørende QoS/CoS/sikkerhetsprofil etc følger selvsagt med. Når klienten kobles fra, forsvinner nettveket fra både port og svitsj (om det ikke er andre brukere på det).

Software Defined automatisering

SDN Automation – altså Software Defined automatisering. Dette skjer i stor grad gjennom integrasjon med omliggende systemer, mulighetene er uendelig, her er noen få eksempler: 

  • Firewall integrasjon, for eksempel kan “malware” som oppdages fra en bruker I brannmur, automatisk føre til at denne brukeren havner I karantene eller hives ut av nettet.
  • Applikasjonsintegrasjon, et eksempel kan være videoterminaler på en Microsft Skype for Business løsning, der oppkoblingen automatisk og dynamisk tildeles en QoS/CoS profil så lenge videosamtalen pågår. 
  • Mobil integrasjon, et eksempel er at BYOD enheter (mobiler, nettbrett) som har en godkjent profil på et MDM system, er de eneste som får tilgang til sikkert WLAN, alle andre havner I for eksempel gjestenett eller en portal-løsning for å fikse problemet. 
  • Datasenter integrasjon, her er det vanligste å integrere VMware VCenter med nettverket, slik at når server-tjenester reallokeres, er nettverket kjent med hva som faktisk foregår på serversiden. 

Workflow Automation 

Workflow Automation er et begrep der administrator selv automatiserer ulike prosesser. Alt er mulig. Et enkelt eksempel kan være at om Analytics forteller deg at en port har over 80% utnyttelse, så legger du et QoS/CoS filter på denne porten, der alt som har med filoverføringer og sosiale media legges til lav prioritets kø. 

Kontakt oss her!

Du kan ringe oss direkte på vårt telefonnummer +47 67 247 365, send oss ​​en e-post salg@netnordic.no, eller fylle ut skjemaet nedenfor, så kontakter vi deg. Takk skal du ha!

Contact by mail